Gülağaç Belediyesi

Kültürümüz

İlçenin Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri

İlçemizin önemli turistik yerleri mevcut olup ancak bunlar yeterli tanıtım yapılamadığı için turizm ekonomisine kazandırılamamıştır. İlçe merkezinde; Kültepesi höyüğü, bağlı Saratlı kasabasında tüf kaya oyma 2 ve 3 katlı yeraltı şehri, Kızılkaya köyünde, Aşıklı ve Musular, Akmezar köyünde Deştin, Çatalsu köyünde Güvercin Kayası, Delihebil Köyünde Yoncalı Höyüğü, Pınarbaşı Köyünde Geyral Höyüğü ve Yer altı şehri ve Bekarlar kasabasında Bekar Sultan Türbesi önemli turistik ve tarihi eserlerdir. Saratlı kasabasında bulunan yeraltı şehri çok az bir yerli ve yabancı turist gezmekte olup, burada ve İlçemizin diğer bağlı birimlerinde turistik otel ve pansiyon bulunmamaktadır. Belediye tarafından her yıl düzenlenmekte olan “Saratlı Kültür ve Sanat Festivali” yerli turizme çok az katkıda bulunmaktadır.

Gülağaç İlçesinde Bulunan Tarihi Eserler
Aşıklı Höyük
Bekar Sultan Türbesi
Kara Abdal Türbesi
Camili Ören (Çukurören) Yer Altı Şehirleri
Gülağaç İlçesine bağlı Camiliören Köyünün kuzeyinde,köy yolunun hemen üzerinden geçtiği “Böğrüdelik” mevkiinde yaklaşık 1km’lik bir alana yayılmış,antik temellerin yer yer gözlemlendiği bir erken Bizans Dönemine tarihleyebileceğimiz,yada Geç Roma’ya tarihleyebileceğimiz örenyerine rastlanmıştır.Söz konusu örenyeri 2863 sayılı Kanunun 6.Maddesinde geçen Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları örneklerinden olduğundan tescillenmesinde yarar görülmektedir.
Camiliören Köyünde büyük öneme sahip asıl görülmesi gereken yer altı şehri “Çukurören” mevkiinde yer alan ve bugün ortasından stablize Gürpınar yolu geçen muhteşem büyüklükteki yer altı şehridir.Stablize yol yer altı şehrini ikiye ayırmıştır. Burada yer alan yaşam mekanları,yer altı yerleşmeleri Kapadokya bölgesi dahilinde yer alan Ürgüp,Göreme,Kaymaklı,Derinkuyu Yer altı şehirleriyle aynı dönem Bizans yer altı şehirleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Çukurören Köyü Yer altı şehrinin temizlik çalışması ve kazı ve temizlik çalışması sonucunda aydınlatmasının tamamlanması, Kapadokya bölgesinin en büyük ve ihtişamlısını turizmin istifadesine kazandırmış olacaktır.

Comments are closed.